ירושלים. השנה היא 66 לספירה. העם מתמרד כנגד המיסים שעליו לשלם לרומאים וכנגד השחיתות שפשטה בקרב עשירי העיר וכוהני בית המקדש.
בן בטיח חובר לשמעון בר גיורא ובהמשך גם ליוחנן מגוש חלב לאחר שהרומאים טבחו ביהודי הגליל ובמשפחתו. הם מתבצרים בין החומות, אוגרים מזון לשנים אולם, הנסיבות לא פועלות לטובתם. בשם האל, חסדו ורחמיו בעולם מתארגנות קבוצות קנאיות שנלחמות זו בזו. מלכת יהודה, ברניקי שותפה לשחיתות הכספית אך רוצה להציל את בית המקדש דרך תחבולותיה ויחסיה עם טיטוס. קונפליקטים ומתחים בין בעלי אינטרסים שונים גורמים בסופו של דבר לחורבנו של בית המקדש. בשם האל, חסדו ורחמיו בעולם מתארגנות קבוצות קנאיות שנלחמות זו בזו. והרומאים סופקים כפיים ואומרים: "היהודים טובחים זה בזה, עושים עבודתנו קלה"
הסיפור ההיסטורי נשען על אגדות תלמודיות, "מלחמות היהודים" של יוספוס פלביוס והוא מאפשר התוודעות לסיפור המרד ברומאים בפני הציבור החילוני שאני משערת שמרביתו לא מצוי בפרטים.
הצפייה מעוררת את ההקבלה ברורה בין העבר הטראומטי של חורבן הבית השני לבין ההווה שלנו: "לא תחרב ירושלים אלא בשל שנאת חינם" מציאות חברתית רווית פלגנות, קנאות דתית, מחאה נגד השחיתות והאיום הממשי על אחדותו של העם.
השאלה האם חורבן ירושלים הוא תוצר של גזירה אלוהית או יד האדם נשאלת כשאלה רטורית אשר אף היא רלוונטית גם למציאות חיינו.
חשיבותו של הסרט אינו רק בתכניו אלא באופן הייחודי שהוא מוצג בפנינו. כ- 1500 ציורים בביצועם של דוד פולונסקי ומיכאל פאוסט ("ואלס עם באשיר")- מלאכה שארכה כארבע וחצי שנים.
שירת ההלל לאל, "תורה מגנא תורה מצלא" (תורה מגנה, תורה מצילה), "אל נא תסתיר פניך ממני" המלווים בשירת מקהלה עוצמתית – כל אלה הופכים את "אגדת חורבן" ליצירה אומנותית חשובה מבחינה תכנית וצורנית.
במאי: גידי דר ("אושפיזין")
תסריט: גידי דר, שולי רנד
דיבוב: שולי רנד (בן בטיח), מוני מושונוב (רבן יוחנן בן זכאי), ברניקי (יעל אבקסיס), עמוס תמם (שמעון בר גיורא), זאב רווח (הכהן הגדול יהושע בן גמלא), יגאל נאור (יוחנן מגוש חלב)
צילום ועריכה: יוסף גרינפלד, אורי בן דב
מוסיקה: רונן נגל, נתי זיידנשטדט
דברים קטנים כאלה Small Things Like These
הספר והסרט מתרחשים בימים של חג המולד 1985, וכמובן, זהו