הסוכן

"הסוכן" סרטו השלישי של אסגאר פרהאדי ("פרידה", "העבר") הוא דרמה ומותחן מורט עצבים בעיקר לקראת סופו. כמו "פרידה" הסרט מתאר דרמה זוגית הנעה בין חייהם של עמאד וראנה, זוג נשוי שהם גם שחקנים בקבוצת תיאטרון. כבר בשניות הראשונות של הסרט נוצר הקשר הברור בין הבמה למציאות.

ועוד בפתיחה נשתל הזרע להמשך והסמל המרכזי:
נדמה כי רעידת אדמה מאיימת על דיירי הבניין וסודקת קשות את קירותיו של הבית, אך בעצם עליהם לעזוב את דירתם בשל עבודת תשתית לקויה. אין לי ספק, כי מעבר לרמז המקדם לגבי הסדקים בזוגיותם של עמאד וראנה, יש כאן אמירה סמויה חתרנית כלפי השלטון המסכן את יסודות הבית הלאומי האיראני. גם חוסר האמון במשטרה שתועיל לפתור את הבעיה בהמשכו של הסרט שולחת חיצי בקורת כלפי הממסד.

כמו ב"פרידה" אירוע מסוים בחיי הזוג הופך את חייהם ומרגע זה שאלות מוסר אנושיות מיוצגות ע"י הדמויות, כשכל אחת מציגה אפשרות להתמודדות עם הבעיה שנוצרה. הדמויות מציעות התבוננות אמביוולנטית, מובנת, מעוררת הזדהות עם כל אחת מהדמויות גם אם עמדתן דיכוטומית, ולכן, מאפשרת התבוננות לא שיפוטית על הדרך הנכונה בה צריך לבחור. שקר או אמת "בפרידה" נקמה או חמלה ב"הסוכן" – גורמות לצופה להטלטל בין העמדות המוסריות, שכן כל אפשרות היא כל כך טבעית וכל כך אנושית. העובדה שעמאד לא יכול לפנות למשטרה גורמת לכך שהוא מותח את החבל עד קצהו והצורך בנקמה משתלט עליו. דווקא לאור התנהגותו ראנה מתרככת וחומלת.

האנלוגיה בין המציאות הזוגית והסתבכותה לבין המחזה של ארתור מילר "מותו של סוכן" לא לגמרי נהירה לי. מתוך היכרות עם המחזה לא מצאתי נחיצות להקבלה או להעמקה של החיים הריאליסטיים של עמאד וראנה באמצעות היותם שחקנים במחזה זה. ישנה הקבלה בין דמותה של השחקנית סאנאם, המגלמת זונה לבין הדיירת הקודמת של דירתם החדשה של בני הזוג, ונוכחות של ילד בציורי הקיר, אותם משלים בנה של סאנאם. עיקרו של המחזה הוא בתחושת ההחמצה ויחסים בין הגיבור לבניו. האנלוגיה מאוד קלושה, ונשאלת השאלה מדוע דווקא מחזה זה.

למרות ליקוי זה הסרט ראוי לפרס האוסקר בקטגוריה של הסרט הזר הטוב ביותר לשנת 2017:
המשחק, הבימוי, הצילום, השלוב המופלא של הקולנוע האיראני בין פשטות ותחכום.

לכו לראות. מצוין.

 

הרצאה מקדימה- הקולנוע האיראני- שילוב של פשטות ותחכום

עוד סרטים מומלצים:

זכרונות Memory

גיבורת הסרט, סילביה עובדת במעון יום לבעלי צרכים מיוחדים ומשתתפת

חדר משלו

אורי תלמיד תיכון חושב ומתנהג קצת אחרת. מתבגר חריג ובעל

טור פרידה

הסרט עוקב אחר יממה שלמה שבה עוברת על כרמי הגיבור

אניו ENNIO

ג'וזפה טורנטורה ("סינמה פרדיסו") מביים את הסרט התיעודי הזה, המספר

נפש אחת One Life

גיבור הסרט הוא ניקסון וינטון המכונה "השינדלר של אנגליה". אמנם,

Call Now Button